Serce od Serca

Fundacja Lemura włącza się w akcję “Serce od Serca” i zajmuje się jej koordynacją na terenie Dolnego Śląska jak również wspiera realizację w pozostałych województwach. W ramach inicjatywy szyjemy niosące ukojenie bólu po operacji poduszki w kształcie serca dla kobiet po mastektomii.

Rys historyczny:

Pomysł narodził się, gdy w 2001 roku u Janet Kramer-Mai, pielęgniarki zajmującej się onkologią w Erlanger Medical Center w Chattanooga w stanie Tennessee, zdiagnozowano raka piersi. Trzy z jej ciotek zrobiły dla niej poduszkę w kształcie serca, do użytku po operacji. Poduszka, która wygodnie mieści się pod pachą, może łagodzić ból nacięcia chirurgicznego, chronić przed przypadkowymi uderzeniami, pomagać w łagodzeniu obrzęku i zmniejszać napięcie barku. Poduszki-serca są podawane pacjentom natychmiast po zabiegu, aby pomóc im w odzyskaniu sił. Poduszki są specjalnie wyprofilowane i łagodzą obrzęki i ból oraz redukują zbieranie się płynów limfatycznych po operacji.

“Serce od serca” w Polsce

Anna Sławińska (ikona polskiego patchworku) włączyła się w tym roku z szycie poduszek serce dla niemieckiej fundacji amazonek. Polki uszyły 55 poduszek patchworkowych. Parę tygodni później w Hiszpanii wykonano zdjęcia poduszek uszytych przez polki dla niemieckich amazonek i temat zyskał na popularności. Z uwagi na ogromne zainteresowanie tematem i chęcią wsparcia kobiet walczących z nowotworem piersi Anna Sławińska utworzyła grupę koordynatorów wg województw. Obecnie każdego tygodnia cała Polska szyje po kilkaset poduszek, które trafiają do ośrodków onkologicznych.

Szczegóły projektu:

Celem projektu jest uszycie specjalnych poduszek łagodzących ból u kobiet po zabiegu mastektomii, które przyspieszą gojenie się ran, zmniejszą ryzyko powikłań pooperacyjnych oraz złagodzą ból. Cel projektu ma charakter działania pożytku publicznego (dwojakiej natury: cel główny to promocja i ochrona zdrowia, cel dodatkowy to promocja i organizacja wolontariatu).

• Krótkoterminowy cel ilościowy: uszyć 1000 poduszek do końca marca 2019.
  • Długoterminowy cel: zmobilizować grupy wolontariuszy stale szyjących poduszki i być stałym dostawcą dla oddziałów onkologicznych.

Charakterystyka wolontariusza projektu: osoba chcąca wesprzeć szycia poduszek i mogąca poświęcić na to kilka godzin podczas spotkania grupy projektowej bądź też szyć samodzielnie w domu. Nie jest wymagane wcześniejsze doświadczenie w szyciu.

Charakterystyka adresata projektu: kobieta po zabiegu mastektomii.

Stan aktualny:

Na terenie Dolnego Śląska koordynatorem jest Isaura Felcenloben (dusza inicjatyw projektowych, wiceprezeska Fundacji Lemura promującej nauki przyrodnicze wśród dzieci oraz rękodzieło wśród dorosłych).

Obecnie poszukujemy partnerów i sponsorów, którzy chcą pomóc w zakupie materiałów oraz promocji i organizacji wydarzeń szycia poduszek. Szycie będzie miało różne formy – od małych do dużych spotkań, przez szycie w firmach przez wolontariuszy oraz osoby prywatne. Planujemy również rozszerzenie akcji i szycie poduszek w szkołach na terenie Dolnego Śląska. Jesteśmy w stanie również zainicjować akcję w województwach, które do tej pory nie były włączone w projekt.

Aktualności:

1. Szycie poduszek już ruszyło we Wrocławiu, fundowane bezpośrednio z Fundacji Lemura.
  2. Jesteśmy w kontakcie z ośrodkami onkologicznymi na terenie Dolnego Śląska – zbieramy informacje o potrzebach oddziałów, zapraszamy do objęcia patronatem akcji. W najbliższych dniach finalizujemy podpisanie umowy z Dolnośląskim Centrum Onkologii we Wrocławiu.
  3. Poszukujemy partnerów i sponsorów dla projektu, akcji charytatywnej  “SERCE OD SERCA”.
  4. Informujemy również media o projekcie “SERCE OD SERCA” oraz będziemy je zapraszać na organizowane eventy.
  5. Bazę sprzętową zapewnia Fundacja Lemura (maszyny do szycia, maty, noże krążkowe).
  6. Nasz cel: uszycie 1000 poduszek w pierwszym kwartale 2019 roku.
Co media wiedzą i mówią o projekcie  “SERCE OD SERCA”?
Jak możesz pomóc?
  • Zostając naszym partnerem i/lub sponsorem – bez materiałów nie uszyjemy serc, wasze wsparcie jest potrzebne, żeby nadać rozpęd i rozmiar projektowi! A razem zawsze można więcej i lepiej!
  • Podejmując z nami współprace poprzez organizację akcji charytatywnej w Twojej firmie, gdzie podczas 5-8 godzinnego spotkania Twoi pracownicy i Ty możecie uszyć poduszki serca dla kobiet po mastektomii
  • Wspierając projekt “SERCE OD SERCA” finansowo poprzez:
    • wpłatę w zrzutka.pl/serce
    • darowiznę na rzecz Fundacji Lemura  nr konta: 11 1140 2004 0000 3102 7758 1039,  numer KRS0000726533

Zapraszamy do kontaktu, z chęcią odpowiemy na wszelkie pytania i spotkamy się z Państwem, żeby przybliżyć szczegóły projektu.

About the author: lemur